SLOVENSKI MUZIKANTJE – 50 LET


Začetki ansambla segajo v leto 1965. Prvo zasedbo so sestavljali: Janez Kalšek (vodja - bariton, bas), Ivo Župančič (klarinet), Andrej Smolej (kitara), Danilo Pšeničnik (trobenta) in Vili Kralj (harmonika). Pevka je bila legendarna Danica Filipič.
Že takoj na začetku smo igrali poklicno v tujini, saj je bila ta glasbena zvrst, po zaslugi "pionirja" Slavka Avsenika zelo popularna. Glasbeno pot smo si utirali predvsem na nemško govorečem področju Evrope, bili pa smo tudi v Ameriki in Afriki.
V tujini se od vsega začetka predstavljamo z imenom "Das Original Oberkrainer Sextett". Poleg mnogih nastopov smo tudi štiri leta sodelovali na turnejah z znanim avstrijskim voditeljem Karlom Moikom in njegovim "Senikom godcev« (Musikanten Stadl). Vidite nas lahko na številnih TV oddajah, ki smo jih posneli za tuje in domače medijske hiše, kjer smo vedno dobrodošli gostje.

Za nami je preko 5000 nastopov, nekaj milijonov prevoženih kilometrov in posnetih preko 50 nosilcev zvoka.

V 50 letih nastopanja se je v ansamblu zvrstilo precej znanih glasbenikov in pevcev, med njimi tudi Franc Korbar, Damir Koren, Marjan Rus, Branko Škruba, Jože Dobrovnik, jodlarska kraljica Ingrid Brügemann, Edvin Fliser, Iztok Vidic, Anita Zore, Mateja Horvat - Zver, Janez Repnik, Rudi Trojner in Anka Čop. Glasbeni vodja je bil Vinko Štrucl.

V zadnjem desetletletju se je ansambel precej pomladil, še vedno pa ostaja spoštovanje do dela naših predhodnikov, ki so ustvarili veliko uspešnic in jih vedno znova radi zaigramo. Veseli in ponosni smo tudi, da vedno več nastopamo v Sloveniji. Snemamo nove skladbe in jih predstavljamo poslušalcem, saj so namenjene prav njim.

Sedanjo zasedbo sestavljamo: Igor Šink (vodja – bariton, bas kitara), Uroš Unetič Štibelj (harmonika, klaviature), Bogdan Pahič (kitara), Boštjan Bone (trobenta, bobni), Darja Kosec (pevka), Sebastjan Fabčič (pevec) in Primož Kosec (glasbeni vodja – klarinet, saxofon, komponist, producent).